Träna smart för att gå ner i vikt

Träna smart för att gå ner i vikt

De flesta tänker nog på dieter, bantningspiller och kost i allmänhet när de hör viktnedgång. Men att gå ner i vikt är så mycket mer än att se över vad man stoppar i sig. För att hålla sig i form långsiktigt och ha en hälsosam kropp som orkar så måste man träna. Naturligtvis räcker det inte enbart med träning, tvärtemot. Om du bara tränar och inte ändrar dina matvanor är sannolikheten stor att ingen kommer förändra talet på vågen. Studier visar att om du enbart tränar krävs et minst en timmes hård träning per dag, varje dag för märkbar viktminskning. Men tillsammans med en koständring gör träning under för kroppen och viktnedgången.

Träning ett av flera steg

Du måste ta flera olika steg för att lyckas att gå ner i vikt. De första är att se över din kost, börja äta bättre och skaffa dig bra sömnrutiner. Sen kan du börja se över olika tillskott i form av vitaminer, mineraler och andra kosttillskott som hjälper dig i din matsmältning och ämnesomsättning. Dessa preparat hjälper kroppen att enbart ta upp den näringen som behövs. Ett av de sista stegen är att börja träna. Men låt dig inte luras av att träningens placering: Det är absolut ett viktigt och nödvändigt steg för att lyckas gå ner i vikt och hålla formen. Dessutom gör träning kroppen stramare. Om man bara går ner i vikt på grund av koständring finns risk att det huden inte följer med förändringen och man får lös sittande skinn på vissa ställen av kroppen.

Hur ska man träna?

Om man vill gå ner i vikt är det inte bara att börja träna med vad som helst. Olika träningsformer stärker olika delar och funktioner av din kropp. Om du vill gå ner i vikt ska du inte bygga upp muskelmassa, så du ska undvika styrketräning så som maskiner och hantlar. Det kan dock vara bra med några styrkeövningar, just för att strama åt kroppen, men fokusen ska ligga på en annan träningsform. Den träningsformen är uthållighetsträning, det vill säga att du tränar kondition. Du tränar kondition genom att cykla, gå, dansa och jogga. Genom detta förbränner du kroppens lager av glykogen (fetter) och kolhydrater. Du kan antingen träna i långa tidsperioder eller med intervaller. Intervallmetoden har även fördelen att öka nivåer på könshormonet testosteron och tillväxthormoner. Dessa hormoner minskar fettet på buken långsiktigt.