Köp rätt barncykel

Köp rätt barncykel

När det är dags för ditt barn att få en ny cykel är din stora utmaning att hitta rätt storlek på cykeln till ditt barn. Generellt sett kan du följa dessa rekommendationer när det gäller storlek:

  • Under 2 års ålder: balanscykel
  • 2-4 år: 12 tum
  • 4-6 år: 16 tum
  • 6-8 år: 20 tum
  • 8-11 år: 24 tum
  • 11+ år: en mindre vuxencykel

Viktigt att känna till är att du inte bör köpa en cykel som i dagsläget är något för stor och tänka att barnet ska växa in i cykeln. Det är viktigt att cykeln passar ditt barn redan idag och varken är för stor eller för liten.

När det gäller valet mellan en balanscykel och en barncykel med stödhjul, menar många experter att det underlättar för barnet att lära sig cykla om han eller hon får börja cykla på en balanscykel.

Olika barncyklar för olika åldrar

När barnet är mellan två och fyra år bör en 12-tumscykel vara den rätta storleken. För barn i åldrarna fyra till sex år, eller till och med en längre treåring eller kortare sjuåring, är 16-tumscykeln lagom stor. I denna kategori finns även cyklar med en lägre vikt, vilket kan vara bra om ni till exempel ofta cyklar tillsammans hela familjen. En lättare cykel gör det nämligen enklare för barnet att cykla längre sträckor än att bara cykla omkring i grannskapet.

När barnet är mellan sex och åtta år är vanligtvis en 20-tumscykel den rätta storleken. På en cykel av den här storleken bör man inte montera stödhjul. Vissa 20-tumscyklar har ett mindre antal växlar, vilket kan underlätta när barnet cyklar uppför backar.

I åldrarna 8 till 11 år är ofta 24-tumscykeln den storlek som gäller. Dessa cyklar kan ha lite fler växlar än de mindre barncyklarna, vilket gör det ännu enklare för barnet att cykla i kullig terräng. Växlarna underlättar även vid cykling i böljande eller rak terräng.

När barnet är 11 år eller äldre är det dags att köpa en vuxenstorlek av mindre cykel. Hjulstorleken på dessa cyklar är generellt sett 26 tum, men ramens storlek kan variera en hel del.